PlasmaMade KeukenKrant

Recirkulacija (ponovno kroženje) na osnovi plazemske tehnologije

PlasmaMade
Zračni filter PlasmaMade je samočistilni recirkulacijski filter. Vsebuje štiri tipe filtrov v enem samem ohišju: plasma filter, filter iz steklenih vlaken, elektrostatični filter in končno ogljikov filter. Razvit je bil posebej za uporabo v napah in ne odstranjuje le tipičnih vonjav kuhanja, ampak med drugim tudi cvetni prah in bakterije.
Nizozemski izumitelj Martin Van der Sluis je zelo ponosen na svoj izdelek. Danes se PlasmaMade filtri prodajajo po celem svetu in imajo sedaj tudi certifikat TÜV.

Van der Sluis se pogosto pojavlja v tem sektorju, ne le kot strokovnjak za kuhinje, ampak tudi kot razvijalec PittCooking (pečice, vgrajene v pult). V nekem trenutku se je izkazalo, da ima njegov sin alergije, zato sta se z bratom odločila, da bosta razvila ‘nekaj’, kar bo izboljšalo kvaliteto zraka doma. ”Približno pet let sva delala na najinem izumu,” je rekel Van der Sluis. ”In rezultat je PlasmaMade filter, filter, ki je velik kot velika škatla piškotov, zato se lahko enostavno namesti v večino obstoječih nap. Naprava hitro odstrani vse nečistoče in onesnaženosti v zraku: vonjave od kuhanja, prah, cvetni prah, bakterije, vonjave, cigaretni dim, viruse, glive …ni važno!”

Delovanje
Ko se vključi napa z vgrajenim PlasmaMade filtrom, bo najprej maščobni filter same nape prečistil maščobe in druge grobe nečistoče. Zrak se nato vpiha v PlasmaMade zračni filter. Ta pretok zraka zazna senzor, ki nato vključi ali izključi PlasmaMade filter. Glede na pretok zraka in količino onesnaženega zraka se vbrizgava določena količina ionizirane plazme (O3). Ta ionizirana plazma (O3) odstranjuje O2 molekule iz onesnaženega zraka, s čimer razkraja zrak. Ostaneta le CO2 in vodna para (H). Med tem postopkom elektrostatični filter vključi filter iz steklenih vlaken. S pomočjo tega procesa sodelovanja se vsi sproščeni prašni delci privlačijo in tudi odpravijo. Najmanjša količina delcev dima, ki nastanejo zaradi postopka, se nato odstrani z ionizirano plazmo. Na koncu ogljikov filter še enkrat očisti zrak.

Ploščat model
Prvotni PlasmaMade filter je okrogel in oblikovan za vgradnjo v običajne nape. Vendar se spuščajoče nape še vedno širijo in ta trend je opazil tudi Van der Sluis. Pred nekaj tedni je prišel na tržišče dodaten model, ploščata različica, ki je posebej oblikovana za spuščajoče sisteme in se zato lahko na primer namesti za robno ploščo. Van der Sluis: ”Ta ploščata različica PlasmaMade zračnega filtra se razlikuje le po obliki. Še vedno deluje na isti način kot prvoten, okrogel model in ponuja enake prednosti.

Distribucija
Van der Sluis ima rad enostavnost in transparentnost/preglednost, kar se začne že pri samem filtru. ”Vsakdo lahko namesti napravo.” Poudarja. ”To je resnično vtakni in zaženi sistem.”
Ta ista enostavnost in transparentnost se odražata tudi pri distribuciji modela, ki jo uporablja proizvajalec: ”Delamo izključno z uvozniki, tako da ne prodajamo neposredno trgovcem ali strankami. Z našimi uvozniki se dogovorimo za jasne pogoje. Vsi kupujejo naše filtre po isti ceni in marža za trgovca je fiksna, zato da je potrošnikova cena bolj ali manj enaka po celem svetu.”

Prihodnost
Van der Sluis še ni končal z izumljanjem. ”Še vedno vidimo številne priložnosti za naš PlasmaMade filter.” ”Vzemimo za primer uporabo naprave v pisarnah, gostinskem sektorju, šolah, laboratorijih… Obstaja veliko krajev, kjer je čist zrak izrednega pomena!”

Tisti, ki se želite seznaniti s podjetjem in PlasmaMade filtrom, se lahko udeležite enega izmed številnih sejmov, kjer je podjetje prisotno. To sta na primer Area 30 v mestu Löhne (september) in LivingKitchen v Kölnu (januar). Medtem pa vam lahko koristi ogled spletne strani. Tu je podrobno obrazloženo načelo delovanja filtra v številnih različnih jezikih.
www.plasmamade.com

PlasmaMade filter ne odpravlja le tipičnih kuhinjskih vonjev, ampak tudi dim, cvetni prah, bakterije, vse vrste vonjav, viruse, glive itd.

Martin Van der Sluis: ”Stranka prihrani denar z recirkulacijsko napo, ker se ogrevan zrak ne izloči navzven, in s PlasmaMade filtrom dobi povrhu vsega še čist zrak v zaprtih prostorih/notranjosti!”

PlasmaMade filter je zelo kompakten. Lahko se vstavi v večino obstoječih in novih nap. ”To je igra za otroke,” poudarja proizvajalec, ”zares vstavi in zaženi.”

Prvotni cilindrični PlasmaMade filter je prejšnji mesec dobil ‘mlajšega brata’: ploščat model, katerega se lahko namesti za rob in je zato primeren za spuščajoče nape.